Naslov Digitalna distribucija proti klasični distribuciji video iger

Posamezniki se vse bolj obračajo k alternativnim metodam nakupovanja video iger, piše Reuters. Tu gre lahko za prenos celotne igre s spleta ali za pretočno igranje (streaming), medtem ko je slednje aktualno predvsem pri PC uporabnikih.

Po podatkih skupine NPD je bilo v letu 2008 17 % PC iger prodanih v obliki spletnega prenosa. Analitiki ocenjujejo, da bo tovrsten način prodaje iger v letošnjem letu vreden 400 milijonov ameriških dolarjev in bo predstavljal 2 % prodajni delež igričarske industrije. Nekaj nadaljnjih let naj bi se povpraševanje podvajalo, zato naj bi digitalni način prodaje video iger v letu 2010 prestavljal 800 milijonov dolarjev prihodkov, leta 2011 pa 1,6 milijarde dolarjev. Snemanje vsebin s spleta naj bi v roku petih let na trgu video iger doseglo 20 % delež.

Največji neodvisni digitalni distributer video iger je Valve Software, ki prek storitve Steam zadovoljuje potrebe 21 milijonov posameznikov, v njihov nabor pa je vključenih približno 700 iger. NPD še ocenjuje, da 18 % lastnikov Microsoftove konzole XBOX 360 z zlato naročnino na storitev XBOX Live redno presnemava video igre s servisa XBOX Live Arcade. Med lastniki Sonyjeve konzole Playstation 3 pa jih 10 % prek servisa PlayStation Network redno kupuje vsebine v digitalni obliki.

Določeni trgovci se upirajo alternativnim načinom prodaje video iger, saj naj bi le-ti negativno vplivali na zaslužek tako razvijalcev kot trgovskih verig. Izvršni direktor verige GameStop trdi, da digitalno distribuirane igre niso zmožne ohraniti iste tržne vrednosti kot artikli v prodajalnah. Pri enem izmed podjetij, ki ponuja pretočno igranje iger poudarjajo, da njihov namen ni tekmovati z velikani kot sta Sony in Microsoft, temveč želijo založnikom pomagati pri iskanju novih porabnikov, ki jih tradicionalni načini distribucije iger ne dosežejo.

Ena izmed odlik digitalne distribucije je njena sposobnost, da igralcem ponuja dostop do avtomatskih posodobitev in raznih vsebinskih dodatkov. Valve Software trdi, da ta način omogoča dodatno podaljševanje povprečnega cikla posamezne igre, ki traja od 6 do 12 mesecev.

Vir: Gaudiosi, John. Digital downloads spell end for video game stores? Reuters.com, 10.6.2009

Vir slik: Ebay, Photobucket, Gizmodo

Datum 23.06.2009
Print