Naslov NLB poroča o novem primeru phishinga

NLB je objavila sporočilo za javnost, v katerem svoje komitente opozarja na nove nevarnosti, ki pretijo uporabnikom njihovih spletnih strani. Gre za sedaj že dobro znani phishing s pomočjo katerega nepridipravi pridobijo pomembne osebne podatke uporabnikov spletnega bančništva, ki jih uporabijo za zlorabe.

V NLB so zapisali naslednje:

"Uporabnike NLB Klika stalno opozarjamo na pojavljanje škodljive programske opreme, ki se na različne načine (npr. ob obisku spletnih strani, prek e-pošte, z nameščanjem opreme "sumljivega" izvora) namesti na osebni računalnik uporabnika. Zlikovcem omogoča prevzem nadzora nad vašim računalnikom na daljavo in beleženje vseh vnešenih podatkov. Tako so odprta vrata za krajo, saj lahko s tako pridobljeni osebnimi in elektronskimi identifikacijskimi podatki, zlikovci dostopajo do vseh storitev v vašem imenu. Uporabnike NLB Klika posebej opozarjamo, da smo ugotovili pojav nove škodljive programske opreme, ki simulira vstopno stran v NLB Klik."

"V zadnjem času je v svetovnem merilu vse bolj aktualen trend povečevanja števila elektronskih sporočil ali spletnih strani, ki navidezno izgledajo kot prava stran ponudnika spletnih storitev. Od uporabnika zahtevajo vnos določenih podatkov - predvsem varnostnih elementov, ki jih sicer originalni ponudniki spletnih storitev ne zahtevajo. Gre za zlonamerno pridobivanje podatkov, znano kot  "ribarjenje" oz.  "phishing". Pogoj za uspešen "ulov podakov" je, da nepozoren uporabnik vnese zahtevane podatke oz. izvede zahtevane aktivnosti. Tak način zlonamernega zbiranja podatkov je v svetu znan že nekaj časa in zlikovcem omogoča, da vaše varnostne elemente v vašem imenu zlorabijo v svojo korist."

Vir: Varnost na spletu

Datum 19.06.2009
Print