Naslov Brezplačni telefon za mladostnike o uporabi spleta

V sklopu letošnjega dneva varne rabe interneta je pričel delovati brezplačni telefon za otroke in mladostnike med 10. in 18. letom, ki pri uporabi interneta naletijo na neprimerne, neželene in nevarne vsebine. Prednosti interneta lahko izkoristimo, če poznamo tudi njegove nevarnosti in če vemo, kaj je treba storiti, če naletimo na težave, kot so nedovoljena objava slik, žaljivi komentarji ali goljufije.

Pogovor s svetovalci je anonimen in zaupen. Na telefonih odgovarjajo svetovalci, ki so poleg splošnega usposabljanja za opravljanje pogovorov z otroki in mladostniki, ki so ga izvedli strokovnjaki sodelavci TOM-telefona, opravili tudi posebno usposabljanje za področje spletnih vsebin. 

Prav otroci in mladostniki so najbolj izpostavljeni nevarnosti zaradi neprimerne in škodljive vsebine na internetu. Z nasveti in pomočjo na brezplačni telefonski številki bi radi zagotovili, da bi se otroci pri uporabi interneta počutili varnejše. Še posebej pa si prizadevamo, da bi otroci lahko dobili informacije, kako ravnati, še preden bi naleteli na neprimerne, neželene in nevarne vsebine. Če pa so že naleteli na težave pri uporabi interneta, pa jim bodo svetovalci skušali pomagati pri njihovem razreševanju. Vseh težav seveda ne bo mogoče rešiti – a tudi to je lahko šola za bolj premišljeno uporabo interneta v prihodnje.

Iz spletne klepetalnice: "…skušam čim bolj bdeti nad vsebinami, ki jih otroci prebirajo na spletu. Sicer je kar težko, saj kolikor vem, lahko otrok naleti na neprimerno vsebino že samo s tem, da vtipka povsem običajno besedo. Filter imamo vključen, vendar menim, da ne pomaga veliko, če se starši z otroki doma ne pogovarjajo o vsebini, ki jih lahko vidijo in preberejo...," je zapisala ena od mamic v spletni klepetalnici, ko so se pogovarjali o nadzoru otrok pri uporabi interneta. 

Nadzor in pomoč staršev otrokom pri uporabi interneta je različen, v pomoč pa jim je lahko tudi brezplačni telefon »Nasvet za net«.

Katera so najpogostejša otroška vprašanja?

V Sloveniji tovrstnih izkušenj še nimamo, zato si oglejmo nekaj podatkov iz tujine. V Avstriji so tri najbolj problematična področja in sicer spletne goljufije (27 % vseh vprašanj), spletno nadlegovanje (26 % vseh vprašanj) in težave v spletnih klepetalnicah (18 % vseh vprašanj). Na Poljskem otroci najpogosteje sprašujejo oz. poročajo o nasilju na spletu – cyberbullyingu, pornografiji in nevarnih stikih, ki jih skušajo odrasli navezati z mladoletniki t. i. groomingu. Na Švedskem svetovalce najpogosteje sprašujejo o ljubezni in prijateljstvu; takih vprašanj je skoraj polovica. Vsebina pogostih vprašanj je torej tista, ki „muči“ mladostnike že tisočletja, le medij je nov. Svetovalcem pogosto zastavljajo tudi splošna vprašanja o internetu in uporabi novih tehnologij, poročajo tudi o poniževanjih, zlorabah, grožnjah, ki jih dobijo po elektronski pošti oz. na katere naletijo v klepetalnicah.

Čeprav je brezplačni telefon namenjen predvsem otrokom in mladostnikom, velikokrat pokličejo tudi starši. Tako v Luksemburgu svetovalcem kar polovico vseh vprašanj postavijo starši, na Švedskem pa so vprašanja staršev na 6. mestu. Očitno tudi starši potrebujemo svojo brezplačno telefonsko številko.

Projekt "Nasvet za net" izvaja Zveza potrošnikov Slovenije in sodi v program »Varnejši Internet Plus«. Program sofinancirata Evropska komisija - Generalni direktorat za informacijsko družbo ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo - Direktorat za informacijsko družbo. Partnerji pri projektu so Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (ARNES), Fakulteta za družbene vede (FDV) in Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Brezplačna telefonska številka: 080 80 22.

Telefon deluje vsak delovni dan med 16. in 20. uro.

e-naslov: info@nasvetzanet.si

Naslov spletnega mesta: www.nasvetzanet.si.

Vir: ZPS, 7.5.2009.

Vir ZPS
Datum 06.07.2009
Print