Naslov Zakaj ljudje odgovarjajo na SPAM?

Organizacija Messagin Anti-Abuse Working Group (MAAWG) je z anketo o nezaželeni pošti med uporabniki pridobila zanimive podatke. Kar tretjina anketirancev je odkrito priznala, da je vsaj enkrat odgovorila na elektronsko sporočilo za katero je sumila, da je nezaželeno. V zajeti populaciji jih je na nezaželeno pošto pomotoma odgovorilo 17 %. Sledijo tisti, ki so pošiljateljem sporočila poslali pritožbo, teh je 13 %. Na nezaželeno pošto je odgovorilo 12 % tistih, ki so bili zainteresirani za promovirani produkt.

Opravili so tudi anketo o tem, koliko uporabnikov poskrbi za varnost pred nezaželeno pošto z antivirusnimi programi. Nikakršne zaščite se ne poslužuje 21 % anketirancev. Kar 80 % pa je mnenja, da njihov računalnik ni v nikakršni nevarnosti povezani s t.i. boti, ki uporabniku nevede prevzamejo poštni odjemalnik in si ga podredijo za nadaljne širjenje nezaželene pošte.

Raziskava je vključila tako računalnike kot mobilno telefonijo in se osredotočila na 800 anketirancev brez ustreznega znanja na področju varnosti.

Vir: Whitney Lance. Survey: Why do people respond to spam? Cnet, 15.7.2009

Vir slike:Cnet

Vir CNET.com
Datum 17.07.2009
Print