Naslov Uporabnost spletnih orodij pri potovanjih

Wikipedia za začetek ponuja osnovne informacije o državah in mestih, ki jih želimo obiskati, za bolj specifične informacije pa lahko obiščemo spletno mesto Wikitravel, piše Moj mikro.

Pri izbiri cilja sta koristni tudi orodji Google Maps in Google Earth, saj z le-tema lahko preverimo lokacije in opise turističnih zanimivosti kot so hoteli, restavracije in muzeji.

Nekatere bolj usmerjene strani kot sta Lonely Planet  in Tripadvisor ponujajo pripomočke kot so informacije iz tiskanih vodnikov, mnenja in dnevniki drugih popotnikov ter orodja za načrtovanje poti. Opise potovanj v slovenskem jeziku ponuja spletna stran Popotnik.

Še ena možnost pri izbiri cilja je, da o izkušnjah povprašamo obstoječe spletne stike na socialnih omrežjih. Kar nekaj uporabnikov Facebooka ima nameščene različne potovalne aplikacije, kamor spada tudi Cities I 've Visited, iz katerih je vnaprej razvidno, katere kraje so le-ti že obiskali. Informacije o različnih deželah pa z veseljem nudijo tudi skupine, v katerih so povezani uporabniki, ki radi potujejo.

Pri načrtovanju poti so koristni bolj specializirani načrtovalci kot je TripIt. Le-ta nam pomaga s samodejnim vnosom podatkov o letu, seznamom prenočišč, nadzorom nad stroški in podobnimi pripomočki. Podatke lahko tako izvozimo kot delimo z drugimi, kar omogoči družini in prijateljem, da vedno vedo, kje se nahajamo.

Servis Dopplr deluje na podoben način, poleg tega pa omogoča integracijo s Facebookom in nas opozarja na naključja, denimo da bodo na cilju našega popotovanja takrat tudi naši znanci.

Ko smo določili cilj in pot, si lahko z aplikacijami kot sta Eventul in Upcoming pomagamo pri iskanju zanimivih dogodkov, ki se bodo odvijali na naši poti. Omenjeni aplikaciji omogočata tudi preprost nakup vstopnic.

Vir: Isakovič, Jan. Nič več osamljeni popotniki. Moj mikro, junij 2009

Vir slike: Streetswing

Datum 23.07.2009
Print