Naslov E-pošta bolj razširjena kot spletno brskanje

Elektronska pošta je najbolj uporabljana internetna storitev in je celo bolj razširjena od spletnega brskanja, piše moj Mikro.

V medmrežju naj bi bilo sredi leta 2008 prisotnih približno 1,3 milijarde uporabnikov e-poštnih storitev. Podjetje AOL je v raziskavi ugotovilo, da 67 % uporabnikov elektronske pošte le-to prebira bodisi pred spanjem bodisi zjutraj, takoj ko vstanejo.

Za izumitelja elektronske pošte velja Ray Samuel Tomlinson, ki je v poznih šestdesetih izdelal protokol CPYNET. Ta je sprva sicer služil le prenosu datotek med računalniki, kasneje pa so mu dodali možnost elektronskih sporočil.

Tomlinson je za ločevanje imena in naslova uporabil znak @, saj je bil ta takrat na tipkovnici edini, ki se ni uporabljal. Poleg tega se ta znak ni pojavljal v običajnih imenih, kar izključuje možnost napake.

Prvo nezaželeno sporočilo je bilo poslano 3. maja 1978. Uslužbenec podjetja DEC je na podlagi natisnjenega seznama uporabnikov Arpaneta, predhodnika interneta, poslal oglasno sporočilo vsem 600 posameznikom na ameriški zahodni obali.

Zanimivost je še, da elektronski pošti priložene datoteke zahtevajo tretjino več prostora kot na disku. Omenjeno je posledica tega, da je potrebno slike in podobne 8-bitne priponke rekodirati. Standard MIME namreč narekuje, naj e-pošta vsebuje samo besedilne znake, šifrirane po 7-bitnem standardu ASCII.

Vir: Moj mikro, junij 2009

Vir slike: SAWPA

Datum 28.07.2009
Print