Naslov Facebook grožnja za državno varnost?

Izraelske obveščevalne službe državljane svarijo pred nevarnostmi uporabe socialnega omrežja Facebook, piše BBC. Trdijo, da je splet območje konflikta med Izraelom in njegovimi sovražniki, kot je Hamas.

Izraelski obveščevalci so zaskrbljeni, da bi posamezniki, ki imajo preveč odprte pogovore s Palestinci ali Libanonci, bodisi izdali občutljive informacije bodisi postali tarča ugrabiteljev.

V Izraelu je služenje vojaškega roka obvezno. Za razliko od številnih drugih držav ima veliko državljanov dostop do informacij, ki so z vojaškega vidika občutljive.

Hamas zatrjuje, da je prek spleta pridobil pomembne informacije o obveščevalnih mrežah, vohunih ter nekaterih elitnih enotah izraelske vojske, je pojasnil izraelski obveščevalni analitik dr. Ronen Bergman.

V izraelsko vojno proti nevidnemu sovražniku so vpletena tudi podjetja, kot je Safenet Aladin. Slednje ima predstavništva v več kot 100 državah, v Izraelu pa ima poseben namenski laboratorij, kjer simulirajo računalniške napade in razvijajo načine obrambe pred le-temi.

Vir: Budeiri, Ahmad. Israel and foes in interner war. News.bbc.co.uk, 15.6.2009

Vir slike: Tech Digest

Datum 03.08.2009
Print