Naslov Mozilla Firefox v Evropi vse bolj priljubljen

Mozilla Firefox je najuspešnejši alternativni spletni brskalnik in v primerjavi z Microsoft Internet Explorerjem še vedno pridobiva na priljubljenosti, še posebej v Evropi, piše XiTi Monitor.

V evropskih državah, zajetih v analizo, je povprečni delež Internet Explorerja v aprilu 2009 znašal 63,6 %, skoraj 4 odstotne točke manj kot novembra 2008. Firefox je aprila 2009 odražal 26,4 % delež, kar je 2 odstotni točki več kot novembra lani in do sedaj največja zabeležena rast omenjenega brskalnika.

Firefox je še posebej razširjen v Nemčiji, kjer predstavlja 42,2 % spletnega prometa. To je skoraj 50 % več od evropskega povprečja in približno dvakrat več od držav, kot so Španija, Italija in Velika Britanija.

Brskalnik Safari se po priljubljenosti nahaja na tretjem mestu. Aprila 2009 je predstavljal 3,4 % delež, kar je 0,5 odstotne točke več kot novembra lani. Sledi Opera, ki je v letošnjem aprilu odražala 2,2 %, v lanskem novembru pa 2,1 % delež. Razširjenost brskalnika Google Chrome se je v obdobju od novembra 2008 do aprila 2009 sicer skoraj podvojila, vendar delež le-tega še vedno ostaja pod 2 %.

XiTi Monitor še ugotavlja, da se priljubljenost Internet Explorerja med tednom poveča, ob vikendih pa zmanjša na račun alternativnih brskalnikov. Eden od razlogov za to bi lahko bil, da posamezniki na delovnem mestu uporabljajo Internet Explorer, doma pa katero od alternativ.

Vir: Xitimonitor.com, 13.5.2009

Vir slike: Spread Firefox

Vir XiTi XiTi Monitor
Datum 06.08.2009
Print