Naslov Potrebna sprememba zakona o avtorskih in sorodnih pravicah?

Nekateri najbolj prepoznavni slovenski glasbeniki, zbrani v društvo Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev (SUGU), so izrazili mnenje, da jim Zavod IPF nakazuje zanemarljive zneske in se vprašali, kje končajo pobrani milijoni, piše Delo.

Glasbeniki so očitali, da je razdeljevanje denarja nepravično in neučinkovito ter da se vodstvo izogiba dialogu. Med drugim vidijo potrebo po izredni reviziji, spremembi zakona o avtorskih in sorodnih pravicah in manj birokratskemu sistemu kolektivnega uveljavljanja pravic.

Zavod IDF zbrana sredstva deli na drugačen način kot kolektivna organizacija Sazas, hkrati pa v ožjem vodstvu slednje najdemo večino članov društva SUGU.

Ker je Zoran Predin izjavil, da od združenja dobi približno 50 evrov letnega nadomestila, je Zavod IDF proti njemu vložil tožbo zaradi obrekovanja. Omenjeni zavod je v tožbi razkril, da je Predin prejel 555 evrov v letu 2007 ter 366 evrov v letu 2008, kar je več, kot je glasbenik predhodno trdil.

Vir: Ropret, Matjaž. Zavod IPF toži Zorana Predina. Delo.si, 2.9.2009 in Ropret, Matjaž. Hude avtorske zadrege. Delo, 6.6.2009

Vir slike: Spletne novice

Vir Delo
Datum 07.10.2009
Print