Naslov 6,1 % upad prodaje mobilnih telefonov

Podatki hiše Gartner kažejo, da je bilo v 2. četrtletju 2009 po svetu prodanih 286,1 milijona mobilnih telefonov, kar je 6,1 % manj kot v enakem obdobju lanskega leta.

Padec prodaje mobilnih telefonov so občutili tudi distributerji, saj je bilo iz zalog ponudnikov prodanih 14,2 milijona naprav. Še naprej so bile najbolj prodajane naprave z zaslonom na dotik ter tipkovnico QWERTY, kar je najbolj koristilo proizvajalcem z dobro prisotnostjo na področju naprav z zaslonom na dotik srednjega cenovnega razreda.

Povprečna prodajna cena naprav se je v prvi polovici letošnjega leta pričela zniževati, to pa je najbolj prizadelo proizvajalce, usmerjene v naprave srednjega in nižjega cenovnega razreda. Potrošniki, ki so v preteklosti kupovali mobilnike srednjega cenovnega razreda, so se odločili za cenejše naprave ali pa so posegli po zmogljivejših napravah višjih cenovnih razredov.

 

Največja Nokia je v opazovanem obdobju prodala 105 milijonov mobilnih telefonov, kar je 12,4 % manj ko v 2. četrtletju 2008. Razloga za preplah še ni, vendar pa bi podjetje moralo dostaviti kvalitetne proizvode višjega cenovnega razreda ter se osredotočiti na storitve ter vsebine, da bi izboljšalo svoj položaj na trgu.

Zelo dobro sta se odrezala Samsung in LG, ki sta beležila 55 milijonov oz. 30,5 milijona prodanih mobilni telefonov. Samsung je tako prodal 19,5 % več naprav, LG pa 14,2 % več telefonov. Proizvodi omenjenih podjetij so doživeli dober sprejem na Kitajskem, ki hkrati predstavlja enega od najhitreje rastočih trgov.

Sony Ericsson je beležil skoraj 41 % padec obsega prodaje, razlog za to pa pri Gartnerju vidijo v nekonkurenčnosti naprav, saj omenjeno podjetje ni izkoristilo najpomembnejših trendov, kot so naprave s QWERTY tipkovnico.

Največji upad je beležila Motorola, saj se je prodaja njenih mobilnikov v 2. četrtletju 2009, v primerjavi z enakim obdobjem lani, skoraj prepolovila in je znašala 15,9 milijona enot. Omenjeno podjetje se je osredotočilo predvsem na trg obeh Amerik in posledično izgubilo velik del tržnega deleža v Zahodni Evropi.

Bolje pa so se odrezali pametni telefoni, saj je bilo v 2. četrtletju 2009 prodanih skoraj 41 milijonov tovrstnih naprav, kar je 27 % več kot v enakem obdobju leta 2008. Najbolj izstopa Apple, ki je v opazovanem obdobju prodal 509 % več pametnih telefonov, kot v enakem obdobju lani, k temu pa je pripomogla predvsem širitev prodaje v nove države.

 

Vir: Gartner.com, 12.8.2009

Vir slike: Blogspot

Datum 15.10.2009
Print