Naslov Mediji o mladih: potencial ali zasvojenci?

Oglaševalci, politiki in akademiki mladim uporabnikom novih tehnologij namenjajo veliko pozornosti, saj so od njihovih navad odvisni dobički tehnoloških in medijskih podjetij, piše Delo.

Mladi uporabniki mobilne telefonije so v letu 2009 za pogovore, sporočila in zvonenja porabili več kot 80 milijard evrov, povprečnen desetletnik pa naj bi po napovedih v življenju za mobilne storitve porabil skoraj 24 tisoč evrov.

Množični mediji bodisi opevajo domiselnost in potencial mladih uporabnikov bodisi širijo moralno paniko, saj naj bi mladi postajali tehnološki zasvojenci, ki ne znajo navezovati osebnih stikov. Pogosto pa s pisanjem o novih proizvodih in umetno ustvarjenih družbenih fenomenih širijo ideološka sporočila politike in gospodarstva.

Mladi so v resnici ostali slabo raziskana skupina, saj večino raziskav o njih naročijo tehnološke in oglaševalske organizacije. Te zanima predvsem, kako nagovoriti ciljno občinstvo, zato komercialni raziskovalci mlade razvrščajo v lepo zveneče potrošniške skupine, pri čemer zanemarijo nekatere njihove posebnosti.

Akademske raziskave to površnost težko omilijo, saj ni lahko pridobiti sredstva za dolgotrajne nekomercialne raziskave, ki ne prinašajo hitrih rezultatov. Starši se zato manj kot pogosto z lastnimi izkušnjami uprejo prevladujočim oglaševalskim podobam, saj ne vedo veliko o tem, kaj mladi s pomočjo novih tehnologij počno, s kom se družijo in kaj pričakujejo od prihodnosti.

Nepoznavanje novih tehnologij in medijsko širjenje umetno ustvarjenih podob ter pretiravanje o škodljivih vplivih teh tehnologij pripomorejo k spodkopavanju starševske samozavesti. Strah pred neznanimi mladimi uporabniki ustvarja nevaren mit, da imajo mladi pomembnno družbeno moč. Slednja naj bi se med odrasle spet vrnila s prijemi discipliniranja, kot so nadzor spletnega prometa, sledenje mladim s pomočjo mobilnikov in zakonsko preganjanje neustrezne rabe novih tehnologij.

Dr. Crispin Thurlow iz Washingtonske univerze opozarja, da je resnica ravno nasprotna. Odrasla oglaševalska industrija mladim narekuje, kako naj igrajo vlogo zglednega tehnopotrošnika. Odrasli mediji jih kritizirajo, ker podlegajo oglaševalskim pritiskom in poudarjajo škodljive vplive novih tehnologij na njihove vsakdanjike. Mladi zato ne morejo ustreči nikomur - ne moralistom ne komerciali.

Vir: Kučić, Lenart J. Skriti prebivalci otroških sob. Delo, Sobotna priloga, 30.12.2006

Vir slike: Moving at the Speed of Creativity

Vir Delo
Datum 20.10.2009
Print