Naslov Evropska komisija kritična do Apeka

Apek je letos opredelil trg za dostop do razvezanih krajevnih zank in opredelil vrsto ukrepov, vključno s cenovnim nadzorom Telekoma Slovenije, pišejo Finance.

Pred nedavnim je spremenil regulacijo cen za razvezano optično linijo tako, da je k ukrepom dodal še razlikovanje med rezidenčnimi in poslovnimi uporabniki. To razlikovanje po mnenju Evropske komisije ni prepričljivo, zato je le-ta Apek pozvala, naj dokaže, kako se značilnosti grosističnega dostopa do optičnega omrežja razlikujejo za različne uporabnike.

Komisarka za telekomunikacije Viviane Reding ugotavlja, da naj bi se cene dostopa do optičnega omrežja Telekoma Slovenije, v primerjavi s podatki, ki jih je Apek predložil pred tedni, precej povišale. Redingova poudarja, da so regulativni ukrepi primerni le, če so trgi predhodno opredeljeni v skladu z načeli konkurenčnega prava.

Komisarka za konkurenčnost Neelie Kroes obžaluje, da Apek ni opravil individualne študije o razlogih za povečanje stroškov, saj se je zanesel na informacije ponudnika. Komisija zato Apek poziva, naj razvije stroškovni model, ki bo temeljil na njegovih preteklih izkušnjah z regulacijo trgov in rezultatih neodvisnih študij. Takšen model bi bil primernejši za zagotavljanje poštene cene dostopa in spodbujanje naložb v omrežja novih generacij.

Vir: Perčič, Aleš. Evropska komisija kritična do delovanja APEK. Finance.si, 26.10.2009

Vir slike: Trak.in

Datum 28.10.2009
Print