Naslov Število okužb z zlonamernim programjem se hitro povečuje

V zadnjem času je opaziti spremembe pri načinu razpošiljanja zlonamernega programja, piše Dasient. Napadalci se vedno bolj osredotočajo na verodostojne spletne strani in le-te izrabljajo za širjenje omenjenega programja, saj jim ta način omogoča, da hitro okužijo veliko število končnih točk.

To potrjujejo tudi podatki za 3. četrtletje letošnjega leta, na podlagi katerih je Dasient prepoznal več kot 52.000 različnih spletnih okužb z zlonamernim programjem. Po teh ocenah je bilo okuženih več kot 640.000 spletnih mest in približno 5,8 milijona posameznih strani. V opazovanem obdobju je bilo 39,6 % spletnih mest okuženih več kot enkrat. Med stranske učinke omenjenih okužb, ki jih občutijo lastniki spletnih mest, spadajo upad obiskanosti, prihodkov ter vrednosti blagovne znamke.

Dasient izpostavlja, da se število okužb z zlonamernim programjem hitro povečuje, saj je Microsoft v aprilu 2009 predvideval, da je okuženih le nekaj več kot 3 milijone posameznih strani. Opaziti je tudi, da črne liste spletnih iskalnikov hitro pridobivajo na obsegu. Število zapisov v Googlovem seznamu blokiranih mest se je v enem letu več kot podvojilo, ob določenih obdobjih pa je bilo tedensko dodanih več kot 40.000 spletnih mest.

Podatki za 3. četrtletje 2009 kažejo, da se zlonamerno programje ob okužbi spletnega mesta, ki vsebuje 10 ali več posameznih strani, v povprečju razširi na 19 % posameznih strani dotičnega spletnega mesta. Ta razmeroma visoka številka po eni strani pripomore k večji verjetnosti okužbe s strani obiskovalcev, po drugi strani pa je takšno spletno mesto prej uvrščeno na črno listo spletnih iskalnikov.

Veliko število okuženih strani na spletnem mestu skrbnikom otežuje odstrajevanje zlonamernega programja, k temu pa ne pripomore niti dejstvo, da je tovrstno programje vse bolj dovršeno. V primeru, da je bilo verodostojno spletno mesto dodano na črno listo iskalnikov, pa nič manjši problem ne predstavlja drastičen upad prometa vse dokler spletno mesto ni odstranjeno iz tega seznama.

Dasient ocenjuje, da največ napadov zlonamernega programja, ki so se zgodili v opazovanem obdobju, spada v kategorijo JavaScript (54,8 %). Sledijo napadi tipa iFrame (37,1 %) ter ostali načini napadov (8,1 %).

Vir: Dasient.com, 27.10.2009

Vir slike: Wordpress

Datum 10.11.2009
Print