Naslov Vse več ovir za nadaljnji razvoj interneta?

Internet je praznoval 40-letnico svojega obstoja, njegovo nadaljnjo rast pa utegnejo otežiti ovire, kot so težave na področju varnosti in avtoritarni režimi, piše MSNBC.

Odprtost svetovnega spleta je povprečnemu uporabniku prinesla številne nove priložnosti za preživljanje prostega časa, spletno komuniciranje in nakupovanje. Začetke spleta je spremljal idealizem, da odprtemu dostopu sledi razcvet več tisoč cvetlic, danes pa so pojavi, kamor spadajo neželene vsebine in hekerski napadi, pričeli razjedati to vedro razpoloženje.

Ovire na področju klasičnih računalnikov

Vse več spletnih groženj v obliki kiberkriminala je pripomoglo k stalni navzočnosti požarnih zidov in ostalih varnostnih filtrov. Vzpostavljanje neposredne povezave med posamezniki v poslovnem okolju posledično postaja vse težje, kar je ustvarilo potrebe po podjetjih, kot je Shinkuro. Slednje se ukvarja s storitvami, ki članom podjetjih pomagajo pri skupnem sodelovanju prek spleta.

Določeni internetni operaterji skušajo uporabnike odvrniti od pretakanja neomejenih količin podatkov z uvedbo mesečnih omejitev prometa. Vint Cerf, eden od očetov interneta, meni da posamezniki zaradi tega preizkušajo manj novosti, ki jih ponuja splet, saj se ob koncu meseca nihče noče soočiti z visokim računom.

Omejitve v svetu mobilnih telefonov

Primer ovire za razvoj spleta je denimo tudi spor med podjetji Google in Apple. Slednji je v svoj proizvod iPhone vgradil omejitve, ki dovoljujejo le poganjanje aplikacij, ki jih odobri podjetje, zato denimo ni možno uporabljati programov, kot je Google Voice. Medtem ko Apple trdi, da ta aplikacija zaobide privzeti vmesnik naprave, pa skeptiki menijo, da je to poteza proti potencialno konkurenčnim Googlovim storitvam na področju telefonije.

Sistem za mobilne telefone Google Android za primerjavo dovoljuje izdelavo in distribucijo programske opreme brez predhodnega dovoljenja. Apple pa po drugi strani vztraja pri stališču, da je omejevanje odprtosti mobilnika iPhone potrebna za varovanje otrok in potrošnikove zasebnosti.

Določeni posamezniki pa si želijo več odprtosti, zato je nekdanji tehnolog Dave Farber svojo napravo iPhone odklenil s postopkom, ki izniči veljavnost garancije. To mu je omogočilo spremljanje določenih video vsebin, še preden je Apple zanje uvedel uradno podporo. Poleg tega je napravo nastavil tako, da mu na zaslonu prikaže povzetek sestankov in e-pošte, kadar je ne uporablja.

Vir: Msnbc.com, 30.8.2009

Vir slike: Kazete.com.tr

Vir MSNBC
Datum 18.11.2009
Print