Naslov Lažni protivirusni programi prinesli 150 milijonov dolarjev

Po ocenah FBI so lažni protivirusni programi goljufom prinesli že več kot 150 milijonov ameriških dolarjev, piše Computerworld. Goljufi jih izdajajo za povsem legitimna protivirusna orodja, v resnici pa njihovi zavajajoči oglasi uporabnika obvestijo o namišljenih okuženih datotekah na njegovem računalniku.

Goljufija se navadno prične z agresivnim oglaševanjem v obliki pojavnega okna, v zameno za plačilo pa uporabniku ponuja "edini način" za odstranitev namišljenih okužb. V primeru nakupa uporabnik v najboljšem primeru dobi podpovprečno protivirusno programsko opremo, v najslabšem primeru pa pride do okužbe z virusi, trojanskimi konji in podobnim zlonamernim programjem.

Oglasi za lažne protivirusne programe pa se ne pojavljajo le na zakotnih straneh, saj je goljufom uspelo svoje oglase vključiti tudi v določena legitimna oglaševalska omrežja. Eden od goljufov je denimo pretental New York Times k objavi tovrstnih oglasov, pri tem pa si je pomagal s tem, da se je izdajal za zaposlenega pri podjetju Vonage.

Vir: McMillan, Robert. FBI: Rogue antivirus scammers have made $150M. Computerworld.com, 11.12.2009

Vir slike: San Gabriel Valley

Datum 15.12.2009
Print