Naslov WikiLeaks začasno zapira vrata

Spletna stran WikiLeaks, znana po objavljanju informacij, ki jih tradicionalni mediji ne morejo, je zaradi pomanjkanja denarja začasno zaprla svoja vrata, piše Cnet.

Omenjena spleta stran je svoje ime ustvarila z objavljanjem informacij zaupne in polemične narave. V preteklosti je bralcem denimo posredovala zaupne dokumente v povezavi s terorističnimi napadi 11. septembra in občutljive podatke o delovanju zapora Guantanamo.

Do sedaj so zbrali 130.000 ameriških dolarjev, za normalno obratovanje spletnega mesta pa bi jih potrebovali 200.000 na leto. Da bi zaposlenim izplačali plače bi letno potrebovali 600.000 dolarjev. Spletna stran v namene ohranjanja integritete ne sprejema denarja s strani vlad ali podjetij.

Pri WikiLeaks trdijo, da posedujejo dodatne dokumente z različnih področjih, ki pa jih zaradi pomanjkanja sredstev trenutno ne morejo objaviti. Ti dokumenti so na primer povezani s koruptivnimi bankami, vojno v Iraku, Kitajsko in Združenimi narodi. 

Raziskovalni novinar Paul Lashmar tu ne vidi enostavne rešitve, saj se spletne strani kot je WikiLeaks le stežka financirajo s pomočjo oglaševanja. Lashmar je mnenja, da bodo posamezniki, ki se zavzemajo za svobodo govora, v prihodnosti morali spoznati, da je njen obstoj potrebno financirati.

Vir: Shankland, Stephen. Short on cash, Wikileaks suspends operations. Cnet.com, 1.2.2010

in Bbc.co.uk, 1.2.2010

Vir slike: Huntersridge-ca.com

Datum 09.02.2010
Print