Naslov Google bo postal ponudnik interneta

Google s svojimi lovkami sega na nova področja, tokrat bo kot oskrbovalec omrežja ponujal izjemno hitre širokopasovne povezave tisočim ameriškim domovom.

Zgraditi namerava fiber-optično omrežje, ki bo ponujalo hitrosti do enega gigabita na sekundo do 500.000 ameriškim domovom. Google zatrjuje, da bodo cene primerljive z drugimi ponudniki interneta, ki sicer za enak denar ponujajo precej manjše hitrosti. Kot lahko preberemo na njihovem blogu, bodo hitre širokopasovne povezave najprej preizkusili na številnih poskusnih lokacijah širom ZDA.

Storitev nameravajo sprva ponuditi 50.000 domovom, če bodo uspešni, pa lahko hiter dostop do interneta pričakuje kar 500.000 uporabnikov. Hitrosti interneta bodo več kot 100 krat hitrejše od hitrosti, ki jih ima večina Američanov dandanes. Google sicer že ima fiber-optično omrežje, ki povezuje njihove podatkovne centre, pospešuje iskanje in znižuje stroške video prenašanja na YouTube-u.

Sedaj namerava narediti korak naprej in omrežje povezati neposredno z domovi potrošnikov. Googlepravi, da se je za testiranje novih širokopasovnih povezav odločil zaradi promoviranja novih zanimivih aplikacij, ki bodo izkoriščala ugodnosti hitrih povezav ter zaradi kreiranja pritiska za bolj odprt dostop do širokopasovnih povezav v splošnem.

Vir: Broadband Europe, 11.2.2010.

Vir slike: google

Datum 24.02.2010
Print