Naslov Vse več primerov kraje identitete

V sodobnem svetu pri vse več opravilih za seboj puščamo digitalne sledi, piše CNN. Do tega ne pride zgolj na spletu, denimo z IP naslovom in s piškotki, ampak tudi pri drugih vsakdanjih opravilih.

Pri nakupih z uporabo kreditnih in plačilnih kartic se zgodovina beleži, v prometu obstajajo kamere z avtomatsko prepoznavo registrskih tablic, lokacijo z omrežjem povezanega mobilnega telefona pa je možno aproksimirati na nekaj 10 metrov.

Vse to lahko pomeni večjo nevarnost zlorabe osebnih podatkov. Sodeč po letni raziskavi podjetja Javelin Strategy and Research, je bilo leta 2009 v ZDA zabeleženih 11 milijonov primerov kraje identitete, kar je 12 % več kot leta 2008 in največ do sedaj, najpogosteje pa se ti primeri pojavljajo med posamezniki v starosti od 18 do 24 let.

Pripadniki te starostne skupine imajo sicer manjše plače od posameznikov starejših generacij, vendar pa so na spletu z večjo verjetnostjo pripravljeni deliti svoje osebne podatke, saj v zameno dobijo večjo stopnjo prikladnosti ali razne druge ugodnosti.

Podatki omenjene raziskave dajejo dodatno težo opozorilu, naj bodo uporabniki previdni pri razkrivanju osebnih podatkov, naj skrbijo za zaščiti svojega računalnika in naj transakcije izvajajo le na preverjenih ter legitimnih spletnih straneh.

Vir: Oppmann, Patrick. In digital world, we trade privacy for convenience. Cnn.com, 14.4.2010 in Javelinstrategy.com, februar 2010

Vir slike: Egytec

Vir CNN
Datum 28.04.2010
Print