Naslov Spletno oko od leta 2007 zabeležilo 4153 prijav sovražnega govora

Projekt s poslanstvom boja proti sovražnemu govoru in otroški pornografiji Spletno oko deluje od leta 2007. Do danes je kodeks za regulacijo sovražnega govora na spletu (ta predvideva tudi namestitev gumba za prijavo sovražnega govora), podpisalo sedem večjih novičarskih portalov, vendar ne najbolj obiskan portal 24ur.com. Pri projektu sodelujeta tudi tožilstvo in policija.

Kot pravi koordinatorka projekta Spletno oko Lija Mihelič, so do sedaj zabeležili 4.153 prijav sovražnega govora, od teh so jih 254 posredovali policiji. Največ sovražnega govora je usmerjeno proti istospolnim, narodnim skupinam in romom. Na splošno velja, da imajo portali z več komentarji tudi več prijav komentarjev sovražnega govora.

Leta 2008 je bilo zabeleženih 205 prijav sovražnega govora, letos pa že 2.641, v tem obdobju pa je bilo policiji, ki lahko po prijavljenem sovražnem govoru obišče uredništvo z zahtevkom po podatkih uporabnikov, ki so s pisanjem domnevno kršili zakonodajo, posredovanih 238 prijav.

Na spletnih straneh komentarje urejajo administratorji. Neprimerne izbrišejo, če pa določen uporabnik večkrat  krši pogoje uporabe, izbrišejo njegovo uporabniško ime. Vendar ti ukrepi ne prinašajo želenega učinka, saj se kršitelji vračajo na spletna mesta, število prijav sovražnega govora pa narašča sorazmerno z novoregistriranimi uporabniškimi imeni.

Dandanes so v političnem boju postali postali pomembni tudi (plačani) komentatorji in strankarski simpatizerji, ki na različnih forumih s komentiranjem diskreditirajo politične nasprotnike ter poveličujejo svoje politične stranke in osebe. Čeprav bi pričakovali drugače, pa po podatkih projekta Spletno oko, pred volitvami 2008 in 2011 niso beležili porasta števila prijav sovražnega govora.

Vir: Dnevnik.si, 11.11.2011.

Vir slike: enargywebzine.eu.

Datum 14.11.2011
Print