Naslov Delež uporabnikov interneta v Sloveniji in Estoniji že presega velik del starih članic EU

Najnovejši rezultati raziskave Eurobarometer in včerajšnji rekord, ko so pri iskalniku Najdi.si v enem samem dnevu namerili preko milijon iskanj, kažejo na pozitivne premike pri uporabi interneta v Sloveniji.

Glede na zadnje izsledke Evropske komisije delež uporabnikov interneta v Sloveniji in Estoniji že presega velik del starih članic EU. Poročilo ugotavlja, da je v letu 2003 - pred vstopom novih članic - internet uporabljalo 43,5 % prebivalcev EU, po širitvi pa je delež padel na 41,4 %. Vse nove članice imajo delež uporabnikov interneta nad 25 %, vendar pa Estonija s 44 % in Slovenija z 41,7 % že presegata velik del EU-15 držav.

Ugodne trende za Slovenijo v zadnjih letih potrjuje tudi raziskava Eurostat 2004, zlasti ko gre za uporabo spleta kot informacijskega vira. Slovenija je namreč po deležu uporabe interneta za iskanje informacij z 80% na visokem četrtem mestu med državami EU, zaostajamo le za skandinavskimi državami. Podobne rezultate je dala  raziskava, ki so jo izvedli pri Najdi.si, kjer so raziskovali vlogo iskalnika v nakupnem procesu Slovencev. Izsledki kažejo, da več kot 74% uporabnikov Najdi.si uporablja internet kot vir informacij o izdelkih ali storitvah, ki jih trenutno zanima, blizu 50% uporabnikov pa tudi neposredno primerja cene konkurenčnih ponudnikov.

Pozitivne trende je dokončno potrdila včerajšnja statistika iskalnika Najdi.si, ko so v enem samem dnevu namerili preko milijon iskanj, kar je 33% povečanje glede na enako obdobje v lanskem letu in več kot 70% povečanje glede na leto 2003.

Vasja Vehovar, vodja projekta RIS je ob rekordnem dosežku Najdi.si dejal, da je Najdi.si za Slovenijo redek, vendar klasičen primer zgodbe o uspešnem primeru “nove ekonomije”. Združuje tehnološko inovativnost z ustreznim poslovnim načrtom in marketinško strategijo. Kot najbolj obiskana spletna stran v Sloveniji se bo v letu 2005 približal dosegu 80% uporabnikov interneta, kar je doseg, ki ga iskalniki ne dosegajo skoraj v nobeni drugi državi.

Dosežek je komentiral tudi Zvone Jagodic, poslovni direktor podjetja Noviforum, ki je lastnik iskalnika Najdi.si in dejal, da preseženih milijon iskanj v enem dnevu pomeni enega največjih dosežkov na področju informacijske tehnologije v Sloveniji. Dodal je tudi, da navpičen trend naraščanja števila uporabnikov Najdi.si (trenutno ga uporablja okoli 750.000 Slovencev) kaže na pravo strateško usmeritev in potrditev trdega dela zaposlenih pri razvoju iskalnika.

Poročilo >>

Vir: Najdi.si

Datum 15.03.2005
Print