Naslov Nevarnosti pri nakupu avtomobila preko interneta

Dnevnik (15.4.2005) je objavil članek o nevarnostih in možnih prevarah, ki na nas prežijo ob nakupu avtomobila preko interneta.

Prva nevarnost, ki na nas preži, je da nam prodajalec lahko proda ukradeno vozilo s ponarejenimi papirji. To se je večkrat dogajalo v tujini.

Prodajalci lahko v oglasih navajajo odlične avtomobile za malo denarja, pri tem pa avtomobilov sploh nimajo. Od potencialnih kupcev zahtevajo nekakšne članarine ali klice na plačljivo številko. Tako na hitro naberejo denar, podjetje pa potem zaprejo.

Tudi na spletnih dražbah (predvsem na eBay-u) se pojavljajo prodajalci, ki sami dvigujejo ceno svojemu avtomobilu, če se pojavi zainteresiran kupec.

Poleg prodajalcev so lahko prevaranti tudi kupci. Ti na internetu oglašujejo po kaki ceni bi odkupili vaš avtomobil, kupnine pa potem nikoli ne plačajo.

Zaradi možnih prevar preko spleta, moramo nakup ali prodajo avtomobila obravnavati enako kot pri oglasih v drugih medijih. Bolje je več preveriti, kot premalo. Ravno v tem pa ima internet prednost, saj lahko v različnih forumih preberemo zgode kupcev ali prodajalcev, ki so se že opekli.

Vir: Zupančič, A. Pazite, da vas ne »nategnejo.« Dnevnik, 15.4.2005

Datum 16.04.2005
Print