Naslov Ali nasilne igrice vzpodbujajo agresivno vedenje?
BBC News piše, da je nova raziskava pokazala, da lahko nasilne računalniške igrice vplivajo na ljudji tako, da se ti vedejo bolj agresivno. Tudi nekatere druge raziskave so pokazale podobne rezultate, vendar so nekateri menili, da nasilne igrice igrajo agresivnejši ljudje.

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Missouri-Columbia s katero so opazovali aktivnosti 39 igralcev nasilnih igric je pokazala, da se igralci manj intenzivno odzivajo na slike resničnega nasilnega vedenja. Ko so jim pokazali druge neprijeten slike kot so mrtve živali in bolni otroci, so se odzivali povsem normalno. Kot kaže igralci nasilnih videoigric otopijo v odnosu do prizorov nasilja v resničnem življenju.

Raziskavi pa oporekajo nekateri strokovnjaki s področja psihologije. Glavni protiargument je, da gre za odziv na slike nasilja in ne na dejansko nasilje. Ravno tako raziskava ni razjasnila ali nasilne igrice vzpodbujajo agresivno vedenje ali pa nasilne igrice bolj pogosto igrajo agresivni ljudje.

Bolj kot povezava nasilnih igric in agresivnega vedenja, pa je pomembna problematika morale v igricah. Nekatere vzpodbujajo nemoralno vedenje s tem, da takšno vedenje omogoča zmago. Zato bi se morali o takih igricah starši pogovarjati z otroki.

Vir: BBC News, 9.1.2005.

Datum 10.01.2006
Print