Naslov Časniki morajo biti na spletu
Delo piše, da je branost časopisov pričela padati še pred širjenjem interneta. V času, ko se je širil internet, se je večalo tudi število naslovov in prodanih izvodov revij. In takrat so se tiskani mediji pričeli spraševati ali morajo biti na spletu in ali si bodo s spletom delali konkurenco.

Danes je jasno, da morajo biti tiskani mediji na spletu. S spletno stranjo sicer konkurirajo sami sebi, vendar pozitivni učinki daleč presežejo to konkurenco. Dejansko lahko časniki preko spleta dosežejo večji krog bralstva kot le s tiskano izdajo in v ZDA so založniki dosegli, da lahko spletne bralce vključujejo v podatke o prodani nakladi. Slednje je splet uveljavilo kot distribucijski medij. Vendar pa takšen model ni najboljši, ker neupravičeno dviguje cene oglasov v tiskani izdaji in verjetno ne bo dolgo zdržal.

Spletni mediji, ki privabijo največ obiskovalcem, imajo nekaj pomembnih lastnosti. Ljudi zabavajo, obiskovalce povežejo z drugimi ljudmi in omogočajo, da obiskovalci najdejo sebi podobne.

Tiskani mediji brez spletne izdaje dolgoročno ne morejo preživeti, ravno tako pa ne smejo na splet le prenesti tiskane vsebine. Ponujati morajo drugačne vsebine in graditi blagovno znamko.

Vir: Trojan, Zoran. Vpliv spletnih strani na branost. Delo, 16.1.2006    

Vir Delo
Datum 19.01.2006
Print