Naslov Zgodovina spletnega oglaševanja
Moj mikro v oktobrski številki piše o spletnem oglaševanju. Spletno oglaševanje se razvija tako hitro, kot se razvija internet.

Prvi spletna pasica se je pojavila leta 1994 na spletni strani podjetja Hotwired. Prvi oglaševalci so bili AT&T, MCI, Sprint in Volvo. Prva leta je med dimenzijami pasic veljala velika zmeda, ki je bila rešena leta 1996, ko so bili sprejeti standardi za spletno oglaševanje. Standardi niso obvezni so pa priporočljivi.

Pri nakupu so se lahko pojavile različne oblike. Prevladujeta cena za klik in cena za ogled in pa različni kombinirani modeli. Do leta 1997 je bilo tri četrtine oglaševalskega kolača porazdeljenega med 10 najbolj obiskanih strani. Oglaševalske agencije dolgo niso znale pravilno uporabljati interneta in zaradi tega je trajalo dolgo, da se je spletno oglaševanje pričelo hitreje razvijati. V letu 1999 se je vrednost oglaševanja glede na 1998 podvojila in dosegla vrednost 4,6 milijarde tolarjev. Konec leta 2000 je prišlo do zloma pikakomovskih podjetij in upad spletnega oglaševanja, ki je trajal vse do sredine 2002. Nato je prišlo do ponovne rasti.

Klasične pasice izpodrivajo oglasi na ključne besede, uveljavljajo pa se tudi naprednejši oglasni formati.

Vir: Skrt, Radoš, Nezadržni bikov trend. Moj mikro, oktober 2005.

Datum 11.11.2005
Print