Naslov Slovenski spletni trgovci morajo biti bolj inovativni
V Združenih državah Amerike zavzema spletna prodaja 2,3% v skupni prodaji, pišejo Finance. Letna rast je že več let med 25% in 30%. Vzrok za tako rast je v vstopu večjih klasičnih trgovcev na področje spletne prodaje. Pri nas na spletu še vedno manjkajo veliki trgovci. V Sloveniji ima na spletu le 5 trgovcev izmed 50 največjimi svojo spletno trgovino. Mnogi trgovci uporabljajo spletno trgovino zgolj kot izložbo.

Paradoksalna je pri nas prodaja in nakup knjig. Slovenski spletni nakupovalci največ kupujejo knjige, vendar ne v naših spletnih trgovinah, temveč v tujih. Vzrok je v neustrezni zakonodaji, ki spletni knjigarni ne omogoča, da bi prihranke zaradi načina prodaje prenesla na kupca.

Nekatere slovenske spletne trgovine že spremljajo od kod prihajajo uporabniki in kaj kupujejo. V eni izmed trgovin ugotavljajo, da kupci, ki pridejo s portala malih oglasov, kupujejo predvsem izdelke nižjega cenovnega razreda.

Internet omogoča enostavno primerjavo cen, zato morajo trgovci dosegati ugodne cene. Da to lahko dosegajo, morajo izboljšati logistiko in procese. Trgovci lahko zoptimizirajo nabavo in se povežejo s partnerji, ki dostavljajo neposredno kupcu.

V tujini so priljubljeni tudi prevzemi v trgovini. Kupci kupijo izdelek preko spleta, prevzamejo pa ga v trgovini. Takšni kupci v povprečju porabijo 44% več.

Predolgi roki dostave, premajhne ugodnosti in podobno so razlogi, da slovenski kupci ne vidijo prednosti v spletnem nakupovanju; posledično je delež teh kupcev majhen. Trgovci pa ne bi smeli graditi zgolj na ceni, temveč tudi na zadovoljstvu kupcev kot posledici novih inovativnih storitev.

Vir: Lindič, Jurij. Prodaja na spletu zahteva inovativnost. Finance, 20.2.2006

Datum 24.02.2006
Print