Naslov Zabavna industrija proti P2P a bi ga uporabljala tudi sama
Mladina piše, da postaja uporaba P2P omrežij vedno bolj nelegalna. Zahodne države takšno izmenjevanje datotek označuje kot kaznivo dejanje, potrebno zakonskega pregona. Kljub temu pa se velike založbe že odločajo za izkoriščanje P2P omrežij za lastno korist.

V Franciji so se parlamentarci odločili povsem legalizirat P2P izmenjavo datotek s plačilom manjšega letnega nadomestila kot odškodnino za izmenjevanje avtorsko zaščitenih datotek. Temu pa je nasprotovala vlada, ki je uspela predlog izničiti.

Multinacionalke zabavne industrije se močno borijo proti P2P mrežam in dosegajo njihovo ilegalizacijo. Na drugi strani pa so ugotovile, da bi bilo mogoče iz njih iztržiti. Tudi OECD ugotavlja, da bo tehnologija P2P postala pomemben dejavnik gospodarske rasti. Od tega bo imela največje dobičke ameriška zabavna industrija, ki je uspela doseči, da je v ZDA povsem zastal razvoj vseh P2P omrežij. Na sodišča pa redno pošilja preostale uporabnike teh omrežij.

P2P tehnologija je za zabavno industrijo zanimiva, ker bi uporabniki z najmanjšim vložkom prišli do zaželenih vsebin. Tehnologija, ki ima na tem področju še boljšo prihodnost pa je BitTorent. Ta omogoča mnogo hitrejše prenašanje datotek.

Vir: Cerar, Gregor. Dvoličnost P2P. Mladina, 13.3.2006.

Datum 20.03.2006
Print