Naslov Bo Google obvladoval naša življenja?
Delo je objavilo daljši članek, v katerem je podrobno predstavljena filozofija delovanja največjega spletnega iskalnika Google. Glavno vprašanje, ki se poraja v povezavi s tem gigantom, je, kaj pravzaprav hoče.

  • Načrt razvoja Googla je lahko mišljen resno ali pa je velika šala. Njegova ustanovitelja sta mlada (30 let), izredno bogata in briljantna matematika. Poleg tega pa polna različnih domislic.
  • Google ni le spletni iskalnik, temveč medijski imperij, ki ponuja množico različnih storitev. V prihodnosti je mogoče, da bo Google bistveno vplival na naše življenje. Že sedaj zbira podatke o vseh prijavljenih uporabnikih, kaj počno na internetu. Googlovo omrežje zajema 12 milijard spletnih strani, kar predstavlja skoraj ves internet.
  • Zaupanje je poslovni temelj Googla. Podjetje zelo čuva informacije o sebi. Sedež podjetja je kot utrdba. Ustanovitelja čuvata svojo zasebnost.
  • Podjetje ima zaposlenih 6.000 ljudi, ki so visoko inteligentni. Vsak teden zaposlijo 50 novih ljudi, o katerih odloča 6 članska komisija, kandidati pa morajo brezhibno opraviti zahtevne teste. Google je zelo dober delodajalec. Ne samo, da imajo zaposleni marsikaj brezplačno (hrana, sprostitvene dejavnosti, …), temveč lahko 20% delovnega časa posvetijo svojim projektom.
  • Google je močan na področju oglaševanja. Ne ponuja le množice različnih oblik spletnega oglaševanja, temveč z različnimi mediji, katerih ni lastnik, ustvarja dobiček. Google namreč zbira novice iz 10.000 virov v 22 državah.
  • Glavni cilj Googla je narediti dostopno znanje vsega sveta. S tem namenom se je tudi lotil digitalizacije knjig. V naslednjem koraku želi zagotoviti prevode knjig.
  • Močno razvija spletno oglaševanje. Končni cilj je, da bi Google sledil kupcem in dobil provizijo od vsakega prodanega izdelka. Pogoj za uspeh je, da bi bil Google v vsakem računalniku. Zato se že dogovarja s proizvajalci računalnikov, da bi v računalnike namestili Googlovo programsko opremo. To pa je neposredni napad na Microsoft.
  • Google nima konkurence, vendar se zametki že kažejo. Če bo postal samozadovoljen in aroganten, poleg tega pa bo podcenjeval tekmece, bo hitro propadel.

Vir: Google dobesedno spreminja svet. Delo, 10.4.2006.
Vir Delo
Datum 12.04.2006
Print