Naslov »Kaj poživlja Slovenija?« Spletna priložnost za komuniciranje civilne družbe
Že v soboto smo v slovenskih medijih in na plakatnih mestih po državi lahko opazili zanimiv plakat, ki problematizira samopodobo Slovenije v svetu in nekatere sporne odločitve slovenske vlade.

Vendar, kar je zanimivega pri celotni kampanji, je dejstvo, da odpira in hkrati spodbuja komunikacijo v okviru spletne strani www.pozivlja.si (>>), kjer se lahko v forumu vsakdo vključi v debato o odprtih problemih in prispeva svoje mnenje. Avtor kampanje, Družba za komuniciranje Lowe Avanta v sodelovanju z ekspertno skupino Peppermind, na spletni strani o kampanji piše takole:

»Družbeno komuniciranje, komunikacijski pristop, ki ga uporabljamo za tovrstne kampanje, vzpostavlja dialog ali pogoje dialoga, njegov namen pa je demokratičnejša porazdelitev moči v družbi. Zato odpiramo prostor za javno razpravo, argumentirano izmenjavo mnenj in posledično refleksijo o trenutni družbeni realnosti. Kampanja »Kaj poživlja Slovenija?« ne ponuja enoznačnega pogleda na svet in ne podaja končnih odgovorov, temveč postavlja vprašanja in spodbuja k lastnemu razmisleku. Na tak način ustvarjamo možnosti za reinterpretacijo samoumevne družbene realnosti in pravo interakcijo, kar pa so temeljne značilnosti vsake demokratične družbe.«

Tovrsten pristop je relativna novost v slovenskem prostoru, saj se družbene akcije navadno ne odvijajo v obliki razprave širše javnosti na internetu, vsekakor pa sta tako omogočena večja transparentnost in aktualnost družbenih problematik.

Datum 18.04.2006
Print