Naslov Svetovni splet - orodje teroristov

Po pisanju SiOLa je informacijska tehnologija lahko dvorezen meč, saj svetu ponuja veliko možnosti za izboljšave, hkrati pa ponuja tudi podlago za nastanek in razvoj novega kriminala, saj moderne informacijske tehnologije uporabljajo tudi  teroristične skupine.

Teroristične skupine uporabljajo medije in informacijsko tehnologijo za propagando in pridobivanje novih članov in tako tudi portali, ki ponujajo večpredstavnostne vsebine, ne prikazujejo več samo zabavnih vsebin. Svetovni splet je postal prostor za pojavljanje terorističnih skupin in združb, saj omrežna struktura spleta zmanjšuje možnost izsleditve, veča pa trdoživost in učinkovitost terorističnih organizacij. Internet je pravzaprav trdoživo orodje, ki omogoča izjemen domet, zato poročila raznih agencij o beleženju in pregledovanju spletnih podatkov, ne presenečajo. V resnici je nadzor teh agencij najverjetneje veliko bolj temeljit.

Teroristi svojo prepoznavnost in učinkovitost večajo s pomočjo pomembnega kapitalističnega gonila in hitro se lahko zgodi, da bo kakšen posnetek, katerega avtor bo teroristična skupina, prej na ogled na katerem izmed portalov, kot pa v rokah obveščevalnih agencij.

Vir: Amon, Bojan. Terorizem in informacijske tehnologije. SiOL, 6.8.2006

Vir SiOL
Datum 17.08.2006
Print