Naslov Zadnje počivališče v digitalni obliki

Ljubljanske Žale, osrednje slovensko pokopališče, bodo kmalu začele ponujati nove storitve, med katerimi lahko najdemo on-line pogrebe, virtualno pokopališče in Žale v digitalni obliki, piše Mladina.

Direktor ljubljanskih Žal je nove storitve že nekajkrat omenil, predstavljale pa naj bi novost tudi v svetovnem smislu, čeprav naj bi možnost spremljanja pogreba v živo prek spleta že preizkušali na nekaterih ameriških pokopališčih. Sicer pa samo v okviru intraneta storitev že deluje in ob pogrebih prenašajo tako zvok kot tudi sliko. Storitev bo, ko bo na voljo širši javnosti, delovala na principu podelitve gesla uporabniku, geslo pa bo veljalo le v uri pogreba. On-line pogrebi bodo namenjeni predvsem tistim, ki se pogreba ne morejo udeležiti, do zamisli pa so prišli po vključitvi Slovenije v EU. Sprva bo možen le prenos zvoka in slike, načrtujejo pa tudi pogrebno videokonferenco, kjer bo lahko oddaljeni sorodnik prek spleta izrekel nekaj poslovilnih besed.

V načrtu je tudi digitalno pokopališče. Pokojniki, katerih pepel bo raztresen v naravi, bodo lahko pravi grob dobili v virtualni resničnosti. Med idejami je za zdaj virtualni nagrbni spomenik z imenom in podatki, ki bi bil lahko urejen kot grob z rožami in peskom ter pokojnikovimi slikami, videoposnetki ali drugimi deli. Za promocijo projekta na Žalah razmišljajo o postavitvi 2200 spomenikov znanih Slovencev, pokopanih na Žalah.

Tretja digitalna storitev pa bo digitalizacija celotnih Žal. Poti, drevesa in zelenice naj bi bile zaradi vzdrževanja pokopališča po direktorjevih besedah že v digitalni obliki. Digitalizirali se bodo tudi grobovi, ki bi bodo povezani z bazo podatkov. Ob vpisu imena in priimka bo iskalnik našel koordinate njegovega groba.

Tehnologije omogočajo veliko novih stvari, zdaj so se pojavile tudi na področju pokopališč. Digitalnega nagrobnika si na Žalah sicer ni še nihče zaželel, vendar počakajmo še malo ...

Vir: Cerar, Gregor. Virtualni pogrebi. Mladina, 5.8.2006

Datum 17.08.2006
Print