Naslov Slovenija bo še čakala na digitalno televizijo

Slovenija pri digitalizaciji televizije precej zamuja in digitalnega signala pri nas v kratkem še ne bomo dočakali, piše Dnevnik.

Že pred časom so napovedovali, da bodo televizijske postaje novo tehnologijo uvedle leta 2005, sledil je popravek na leto 2012, po trenutnih veljavnih načrtih pa naj bi v Sloveniji digitalno televizijo dobili šele leta 2015. Na RTV Slovenija se na prehod že pripravljajo, obenem pa pravijo, da je to draga naložba, ki bi jih lahko stala 2 milijardi tolarjev. Radivoj Pavlin, sistemski vodja razvoja RTV Slovenija, pravi, da za zdaj pri nas še ni dovolj sprejemnikov, ki bi omogočili hitro uveljavitev nove tehnologije. Družba Pro Plus, ki ima v lasti Kanal A in Pop TV, pravi, da se bodo v digitalno oddajanje vključili še pred letom 2012, seveda v primeru, da bodo na voljo ustrezne frekvence. Za zdaj sicer še ni znano, kdaj bodo v Sloveniji podeljene prve digitalne frekvence.

Preko nekaterih kabelskih operaterjev in ponudnikov internetne televizije je digitalna televizija pri nas že dostopna, nekje predvajajo tudi že deset digitalnih programov, ponudniki pa obenem poudarjajo, da tudi drugje v Evropi še vedno več kot 80 % uporabnikov gleda analogno televizijo.

Digitalna tehnologija zagotavlja boljšo kakovost slike in omogoča, da je na eni frekvenci mogoče oddajati do šest kanalov, kar prispeva k boljšemu trženju frekvenc. Gledalcem, pa je po besedah ponudnikov televizijskih vsebin na prvem mestu še vedno vsebina, sledi cena, in šele nato kakovost slike.

Vir: Franz Lu, Damjan. Slovenija krepko zamuja pri digitalizaciji televizije. Dnevnik, 17.8.2006

Datum 18.08.2006
Print