Naslov Za spletno varnost otrok lahko največ storijo starši

Komuniciranje preko interneta vse bolj pogosto uporabljajo tudi mladi, ki so pogosto tarča nepridipravov, piše Dnevnik. Preko spleta je mladim omogočena izmenjava fotografij in videoposnetkov, tovrstna komunikacija pa največkrat poteka nenadzorovano.

V Združenih državah Amerike je bil predstavljen zakonski predlog, ki javnim ustanovam kot so šole in knjižnice zapoveduje, da morajo nadzorovati otroke, ki želijo vstopiti na npr. Myspace. Ustanova, ki bo zakon kršila, ne bo več upravičena do denarne podpore. Kritiki pravijo, da je zakon prestrog in naj bi škodil otrokom nižjega socialnega statusa, ki do interneta najpogosteje dostopajo v javnih ustanovah. Seksualni prestopniki mlade skušajo privabiti na različne načine, za njihovo zaščito pa lahko največ storijo samo starši in ne zakon, menijo kritiki. A samo 30 % ameriških staršev meni, da lahko svoje otroke naučijo varne uporabe interneta.

Otroci so pri spletni komunikaciji sicer postali nekoliko bolj previdni, saj je število prijav seksualnega nadlegovanja preko spleta od leta 1999 padlo za 6 %. Torej, z neznanci komunicira vse manj otrok, a nevarnosti še vseeno obstajajo.

Vir: Dnevnik, 23.8.2006

Datum 31.08.2006
Print