Naslov Slovenija - mobilna dežela

Slovenija je majhna dežela, ki v kratkem času omogoča preskok iz npr. smučišča na plažo. Glede na geografsko velikost Slovenije bi pričakovali, da se Slovenci ne bomo zanašali na tehniko oziroma mobilno telefonijo, temveč bomo prisegali na pristni osebni stik, komentira Bojan Amon za  SiOL.

Urad vlade za informiranje nam sporoča ravno nasprotno. Leta 2004 je storitve mobilne telefonije v povprečju uporabljalo več kot 92 % Slovencev. Sama uporaba je eno, družbeni kontekst pa nekaj povsem drugega. Mobilni telefon nas spremlja povsod, največkrat je to tudi prva informacija, ki jo novi znanci želijo od nas. Mobilniki pa niso namenjeni samo sporočanju nujnih informacij. Na Portugalskem je povprečna dolžina pogovorov med uporabniki 1,85 minute. Naša zasebnost je takorekoč na voljo vsem mimoidočim, ki hote ali nehote slišijo naše pogovore.

Včasih smo ljudje sicer s svojo uporabo mobilnega telefona neobzirni in moteči do ostalih, a svobode izražanja z mobilnim telefonom si ne pustimo odvzeti. Ker smo dosegljivi praktično 24 ur dnevno, ali to pomeni, da smo neizmerno osamljena bitja? Lahko videotelefonija nadomesti občutke osebnega srečanja? Prihodnost bo to potrdila ali ovrgla, zato še malo počakajmo.

Vir: Amon, Bojan. Mobilna Slovenija, 27.8.2006

Vir SiOL
Datum 01.09.2006
Print