Naslov Google in projekt digitalne knjižnice

Google je pred kratkim ponudil novo storitev Google Book Search, ki uporabnikom omogoča, da si brezplačno natisnejo ali prenesejo knjige v pdf formatu, ki spadajo v javno last.

Za te knjige nihče ne uveljavlja lastniških pravic. Najpogosteje so to klasična dela oziroma knjige avtorjev, ki so se avtorskim pravicam odrekli. Digitalizacijo knjig Google izvaja v sodelovanju z univerzami iz Oxforda, Harvarda, Stanforda, Michigana in Kalifornije ter z New York Public Library, ki spada med največje knjižnice na svetu. Večina knjig je zaščitenih z avtorskimi pravicami, kar omogoča vpogled le v posamezne strani določene knjige, kjer se pojavljajo vtipkane iskane besede, v nekatere knjige pa vpogled ni mogoč, izvemo pa na katerih straneh se pojavlja iskana beseda.

Google, ki vedno znova ponuja nove storitve, je poleg projekta digitalne knjižnice naznanil, da se usmerja tudi na trg programske opreme. Podjetjem bo Google preko svojih strežnikov ponudil možnost lastne elektronske pošte, koledarja in drugih storitev, kar postavlja Google v tekmo z Microsoftom.

Viri: Google, 30.8.2006

Vir Google
Datum 05.09.2006
Print