Naslov Trendi v spletnem oglaševanju

Internet je še vedno relativno nov oglaševalski medij, oglaševalska podjetja pa iščejo vedno nove načine oglaševanja na spletu, piše BBC News.

Ustvarjalci ameriške TV serije Skrivnostni otok so ustvarili spletno igro, ki temelji na seriji, oglaševalci, ki v igri oglašujejo pa upajo, da se bo na spletu igra čimbolj razširila. Novi film Samuela L. Jacksona Kače na Letalu je na spletu pritegnil veliko pozornosti, še preden je bil končan. Narejenih je bilo mnogo lažnih oglasov, napovednikov in predvidevanj o scenariju. Ustvarjalcem so bili nekatere zamisli oboževalcev tako všeč, da so jih dejansko uporabili v scenariju.

Vsakodnevni proizvodi pa potrebujejo več pomoči pri ustvarjanju navdušenja. Nekateri oglaševalci za širjenje svojih idej in proizvodov uporabljajo spletne denvnike (bloge). Namesto "pop-up oglasov" se zdaj pojavljajo "prekrivajoči oglasi", ki prekrijejo celotno spletno stran, ki si jo ogledujemo, in vse kar lahko storimo je, da poiščemo gumb za zapiranje okna.

Najpomembnejši element spletnega oglaševanja pa vendarle niso barve, lepe grafike in humorna sporočila. Veliko bolj pomembno je, da spletni iskalnik ob določeni ključni besedi izpiše naš proizvod. Uspešnost nekega proizvoda na spletu se lahko do neke mere tudi izmeri, saj je število iskanj in klikov na določeni predmet zabeleženo. Za neko podjetje je torej najbolje, da se v primeru iskanja pojavi na vrhu seznama, kar lahko doseže z optimiziranjem ključnih besed, dodajanjem povezav, itd.

V oglaševanju preko iskalnikov se zagotovo porabi največ denarja. Google je podpisal pogodbo s spletno stranjo Myspace, da bo postal edini iskalnik, ki se bo na omenjeni strani uporabljal. Internet je zagotovo najhitreje rastoči oglaševalski medij, vendar v poplavi proizvodov jih mnogo ostane neopaženih, kar pomeni, da je bil kreativen trud zaman.

Vir: BBC News, 1.9.2006

Datum 08.09.2006
Print