Naslov Ponudniki spletnega telefoniranja

Spletno telefoniranje začenja resno konkurirati klasičnim telefonskim operaterjem, piše Dnevnik.

Pri spletnem telefoniranju gre za neodvisne operaterje, ki za manj denarja ponujajo več, kar so doumele tudi multinacionalke. Nekatere so v celoti prešle na spletno telefonijo, kar pomeni da se med seboj pogovarjajo brezplačno, navzven pa za zelo nizko ceno. Tudi v Sloveniji je že nekaj ponudnikov, vendar se uporabniki raje kot za njih odločajo za naslednje računalniške programe:

  • Skype: najbolj razširjen program za prenos govora preko spleta. Osnovan je na tehnologiji peer-to-peer (P2P), uporablja pa ga že več kot 100 milijonov uporabnikov. Klici med uporabniki Skypa so brezplačni, enako videoklici, klici na fiksna omrežja evropskih držav pa stanejo 0,02 €, v Slovenijo pa 0,06 €.

  • Windows Live Messenger: je najbolj priljubljen klepetalniški program, saj ima 230 milijonov uporabnikov, integriran pa je v operacijski sistem Windows. Pogovori med uporabniki so brezplačni, sicer pa so cene podobne Skypu, vendar je storitev klicanja na fiksni telefon še v testni fazi.

  • Google Talk: razen integracije z Googlovim računom za e-pošto ne ponuja nič novega, omogočeno je glasovno komuniciranje z drugimi uporabniki tega programa, ki pa jih je, glede na Google, malo. Ocenjujejo, da je uporabnikov okrog 7 milijonov.

  • Yahoo Messenger with Voice: poleg klasičnega klepetanja omogoča tudi telefoniranje, letos se je omrežje priključilo Microsoftovemu Live Messengerju, kar pomeni, da se je omrežje s 140 milijoni uporabnikov priključilo omrežju z 230 milijoni uporabnikov. Cena za klice v slovenska omrežja je 0,049 €.

  • VoIP Buster: gre za precej neprepoznaven program, ki dejansko omogoča brezplačno klicanje, saj lahko kličemo brezplačno tudi v fiksna in mobilna omrežja nekaterih držav. Omejitev je samo časovna, znaša pa največ 5 ur pogovorov v brezplačnih omrežjih. Klic v npr. Sydney in Tokio je tako brezplačen, za klic v Slovenijo pa je potrebno odšteti 0,012 €.
Vir: Pelko, Saša. Telefoniranje za drobiž je spodobna, a ne popolna alternativa. Dnevnik, 28.9.2006
Datum 04.10.2006
Print