Naslov Nestrpnost na forumih

Vedno več je internetnih forumov, kjer Slovenci dokazujemo, da si pod pogojem anonimnosti upamo povedati marsikaj, piše Žurnal.

Internet omogoča, da relativno enostavno izrazimo svoje mnenje, kar pride prav tudi nestrpnežem, ki pod krinko anonimnosti povejo marsikatero krepko. Nekateri administratorji forumov se jih skušajo znebiti, drugi jih podpirajo, nestrpneži pa svoje početje opravičujejo oziroma branijo z ustavno pravico do svobode govora. Kje se konča pravica do svobode govora in kje se začne spodbujanje k neenakopravnosti in nestrpnosti?

Ustava prepoveduje spodbujanje k nestrpnosti, ki je kaznivo dejanje, za katerega zakon predvideva zaporno kazen do dveh let. Za zdaj smo v Sloveniji doživeli le eno takšno obsodbo na pogojno kazen. Lani so bili ovadeni ustvarjalci spletne strani Blood & Honour, ki je bila sicer že ukinjena, sedaj pa deluje normalno. Varuh človekovih pravic opozarja tudi na stran nemejebat.com, kjer za objavo nestrpnih ali strpnih misli ni potrebna niti registracija. Sovražni govor na internetu je sicer težko preganjati zaradi globalnosti in značilnosti interneta, v ombudsmanovem uradu zato predlagajo več regulacij in linij za prijavljanje kršitev, vključili pa so se tudi v projekt za varno rabo interneta Safe.si, ki ga v sodelovanju izvajata Arnes in Fakulteta za družbene vede.

Strokovnjaki ugotavljajo, da so ljudje bolj zgovorni, ko so anonimni, na stališča uporabnikov pa kažejo že njihova uporabniška imena. Debate iz vaških gostiln so se danes tako preselile na internet in spletne forume.

Vir: Ogorevc, Maja. Internet, peskovnik za anonimne nestrpneže. Žurnal, 7.10.2006

Datum 09.10.2006
Print