Naslov Se bo internet v prihodnosti razdelil?

Vodja Internet Governance Foruma (IGF), ki je sicer telo Združenih narodov, ukvarja pa se z razvojem svetovnega spleta, meni, da internet v prihodnosti lahko razpade na več manjših omrežij, ki bodo med seboj popolnoma ločena, piše Dnevnik.

Glede regulacije svetovnega spleta so že dolgo prisotne napetosti, poleg tega pa je pomembno vedeti tudi, da bo čez kakšnih 5 let v Aziji več uporabnikov interneta kot v Evropi in Severni Ameriki, torej bo večina spletnih strani v kitajščini in ne angleščini. Internet najbolj obvladujejo korporacije in organizacije, ki želijo ustvariti dobiček. Kitajska vlada je večkrat izrazila nezadovoljstvo nad internetom in dejstvom, da morajo kitajski uporabniki spletne naslove še vedno tipkati latinici, čeprav latinice večina Kitajcev ne obvlada. Vodja IGF pravi, da bo Kitajska slej ko prej zahtevala spletne naslove v svojih znakih, če pa tega ne bodo dobili, bodo zgradili svojo avtonomno mrežo, kar bo privedlo do razdrobitve internetnega omrežja.

IGF, ki so ga osnovali Združeni narodi, ni odločevalsko telo, temveč posvetovalno, namenjeno pa naj bi bilo prihodnosti in pastem, v katere se lahko ujame svetovni splet.

Vir: Dnevnik, 11.6.2006

Datum 16.10.2006
Print