Naslov Slovenija ostaja brez novih načinov političnega glasovanja

Volitve preko mobilnih telefonov, interneta in digitalne televizije predstavljajo prihodnost, a države so glede tega za zdaj še nekoliko zadržane, še posebej Slovenija, piše Večer.

Zanimanje za demokracijo upada, kar lahko opazimo tudi v Sloveniji. Na prvih državnozborskih volitvah leta 1992 je bila volilna udeležba 86 %, leta 2004 je znašala samo še 60 %. Med najbolj enostavne rešitve, kako povečati volilno udeležbo, spada povečanje ponudbe glasovalnih načinov. Če bi lahko volili z enostavnim pritiskom tipke na mobilnem telefonu, bi zagotovo dosegli veliko stopnjo participacije. Leta 2002 so v Veliki Britaniji v 30 mestih preizkusili vse resnejše in napredne volilne tehnike. Volitve po pošti so udeležbo povečale za 28 %, volitve po internetu za 1 %, preko digitalne televizije pa za 5 %.

Pri uporabi napredne tehnologije v praksi so najdlje prišli v Estoniji, kjer lahko državljani lokalne in parlamentarne predstavnike volijo preko interneta. Osebne izkaznice imajo namreč opremljene z mikročipom, za glasovanje pa zadostuje že nakup majhne bralne naprave za osebno izkaznico, ki jim nato omogoči identifikacijo na internetu. V Sloveniji bi lahko nabor volilnih tehnik razširili letos poleti, zakonodaja pa se je spremenila le toliko, da po novem s pomočjo elektronskih naprav glasujejo le osebe s posebnimi potrebami. Odpadla je tudi možnost glasovanja po pošti, ki med alternativnimi metodami najbolj dviguje prag sodelovanja.

Seveda je možno špekulirati, ali bi povečana volilna udeležba vplivala na volilni rezultat. Po mnenju strokovnjaka za raziskovanje javnega mnenja naj bi več glasov dobile leve stranke, saj naj bi bili volivci levih strank manj disciplinirani, obenem pa opozarja, da so to le špekulacije.

Vir: Mekina, Borut. E-volitve so kot "internetna poroka". Večer, 14.10.2006

Vir Večer
Datum 24.10.2006
Print