Naslov Zavarovalnice niso navdušene nad e-poslovanjem

Minister za javno upravo Gregor Virant je ob predstavitvi možnosti elektronskega podaljševanja registracij obenem tudi okrcal slovenske zavarovalnice, saj naj bi bile, ker ne omogočajo elektronske sklenitve avtomobilske odgovornosti, posredno krive za manjšo uporabnost nove storitve, piše Moj Mikro.

Slovenske zavarovalnice se trenutno pripravljajo na bolj individualno obravnavo svojih strank, vendar jih omejuje tehnologija. Informacijski sistemi namreč izhajajo iz začetka devetdesetih let, in kljub občasnim obnovam ne ponujajo nič bistveno novega. Adriatic in Tilia trenutno menjata svoje informacijske sisteme. Tilia je za zdaj edina zavarovalnica, ki omogoča spletno sklenitev osnovnega nezgodnega zavarovanja. Zavarovalnice bi morale med seboj biti bolj povezane, kar bi zagotovo olajšalo prehod k drugemu ponudniku storitev. Zavarovalnice same niso ravno naklonjene elektronskemu poslovanju, situacijo pa bi na bolje lahko spremenil zakon ali pa zahtevni zavarovanci. Poslovni interesi zavarovalnic imajo prednost pred interesi zavarovancev, a kljub temu se nam v daljni prihodnosti obeta enoten portal, ki bo združeval vse možne ponudbe za posamezno vrsto zavarovanja. Zavarovalnice pa imajo izgovorov o zagotavljanju spletnih storitev veliko. Nekatere zavarovalnice menijo, da je trg še preveč zaprt, med seboj pa nočejo izmenjevati podatkov o zavarovancih, saj se bojijo prevelikih izgub.

Trenutno imajo zavarovalnice veliko dela z uvedbo nove denarne enote, a vseeno premalo gledajo na ustvarjanje novih storitev in posledično novih priložnosti. Namesto da bi zavarovalnice napredovale, ostajajo na mestu. Za slovenske banke lahko rečemo, da na področju elektronskih storitev hodijo v koraku s časom, za slovenske zavarovalnice pa tega ne moremo trditi.

Vir: Okorn, Boštjan. Previdnost, togost ali zaostalost? Moj Mikro, september 2006

Datum 26.10.2006
Print