Naslov Na tekmovanju programerjev je zmagala ekipa Gimnazije Bežigrad

Pred kratkim se je v Mariboru končalo finale Slovenskega univerzitetnega prvenstva v programiranju, kjer je tekmovalo 19 od 28 prijavljenih ekip, piše Večer.

Slovenija se je tekmovanja ACM-ICPC prvič udeležila leta 1998, leta 2004 pa so med seboj prvič pomerile 3 slovenske univerze. Letošnji zmagovalci so uvrščeni na srednjeevropsko tekmovanje, kjer bodo iskali priložnost za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Tretje mesto na slovenskem tekmovanju so letos zasedli dijaki Gimnazije Vič, na drugem mestu je pristala ekipa FMF, prvo mesto pa so zasedli dijaki Gimnazije Bežigrad. Slovenije pa ne bodo zastopale prej omenjene ekipe, temveč prvaki univerz. Ekipa Razlog za skrb je prvak Univerze v Mariboru, prvak Univerze na Primorskem je ekipa Mad-RAts, prvak Univerze v Ljubljani pa je ekipa Bit bucket (dijaki Gimnazije Bežigrad).

Lanskega tekmovanja ACM-ICPC se je udeležilo 5606 ekip iz 84 držav, letos pa naj bi bila konkurenca še večja. Prvo tekmovanje v programiranju je bilo leta 1970 organizirano v Teksasu, prireditev je postajala vedno bolj prestižna, leta 1980 pa je tekmovanje uradno dobilo naziv svetovnega prvenstva v programiranju. Število sodelujočih ekip se je v desetih letih povečalo za 17-krat.

Vir: Kovačič, Brin. Bežigrajčani najboljši programerji. Večer, 19.10.2006

Vir Večer
Datum 28.10.2006
Print