Naslov Spletni dnevniki so pomembni za oglaševanje

Svetovne korporacije in znamke se čedalje bolj zavedajo moči in pasti blogov (spletnih dnevnikov) oziroma bloganja, piše International Herald Tribune (IHT).

Zelo pozitivna kritika vplivnega blogerja lahko povzroči pravo mrzlico okrog nekega novega proizvoda, kar tradicionalnim oglaševalskim metodam težko uspe. Po drugi strani pa lahko negativna kritika nek izdelek obsodi na propad, še preden pristane na trgu. Blogi so močno vplivali tudi na odnose z javnostmi. Običajno so bili predstavniki za odnose z javnostmi prisotni, ko je bil nek izdelek zrel za trg, da so privabili novinarje in tako lansirali nek izdelek v medije.

Danes veliko ameriških podjetij v svoje trženje vpleta spletne dnevnike, saj spoznavajo prednosti blogov. Seveda pa je spremljanje blogov težavno delo, saj je v svetu 55 milijonov blogov, ki se vsak teden poveča za najmanj tisoč. Nekatera podjetja s pomočjo specializiranih podjetij sledijo spletnim pogovorom in spletnemu pisanju o njihovih izdelkih. Spremljanje sveta spletnih dnevnikov lahko podjetjem prinese veliko koristi, a trebao ga je prilagoditi različnim trgom, saj v Evropi in Aziji prevladujejo politične in kulturne teme, medtem ko v Ameriki prevladuje pisanje o tehnologiji in poslih. Izmed 100 najboljših italijanskih blogov jih 43 govori o osebnem življenju pisca, medtem ko so v ZDA le 3 % takih blogov. V Franciji je 30 % blogov pravzaprav osebnih dnevnikov. V Nemčiji je pisanje o tehnologiji bolj pogosto, vendar še vseeno manj pogosto kot v ZDA.

Na svetovni lestvico najboljših in najbolj branih blogov najdemo največ ameriških blogov. Najpopularnejši evropski bloger, Beppe Grillo, je na svetovnem seznamu šele na 28. mestu.

Vir: IHT, 15.10.2006

Vir IHT
Datum 30.10.2006
Print