Naslov Internet - nov študijski pripomoček

Pred nekaj leti je internet osnovnošolcem in dijakom služil kot vir informacij pri pripravi seminarskih ali domačih nalog, danes pa ga kot vir in orodje za učenje spoznavajo tudi učitelji, piše Dnevnik.

Vedno več učiteljev in predavateljev svoje zapiske in prosojnice objavljajo na spletu, tako da internet postaja izobraževalna metoda oziroma kanal in ne samo pomoč. V tujini je veliko strani namenjenih pomoči učencem, dijakom in študentom. Prilagojene so tako otroškemu razmišljanju kot estetiki. Na strani cosmeo lahko za 10 $ vstopimo v šolsko knjižnico, kjer na prijazen način lahko osvojimo veliko znanja. Podobne strani, ki ponujajo obilo znanja so še StudyBuddy, HomeworkSpot.com. Splet je uporaben tudi za slovenske uporabnike, vendar je znanje angleškega jezika zelo dobrodošlo, saj je večina strani v angleškem jeziku.

Dijaški.net, ena največjih slovenskih spletnih strani, ki dijakom omogoča lažje prebijanje skozi srednjo šolo, vsebuje veliko informacij. Razdeljena je na 4 sklope: jeziki, družboslovje, naravoslovje in drugo. Snovalci so poskrbeli za referate, zapiske, teste, mature, najdejo pa se tudi »plonkci«. Drug primer uporabne strani je solajenora.krneki.or Vsebinsko in oblikovno ni tako izpopolnjena, ponuja pa obilo gradiv, od obnov do zapiskov. Med bolj zabavne portale spada naj-prfoks.com, na katerem dijaki glasujejo za najboljšega profesorja. Ogromno informacij ponujajo tudi spletni forumi, ki jih lahko najdemo na številnih spletnih straneh.

Aktualne postajajo tudi virtualne knjižnice, kjer lahko prebiramo in pregledujemo najbolj znana dela svetovne književnosti. Google na svoji strani books.google.com ponuja velik izbor knjig, drugi ponudniki so še manybooks.net, free-ebooks.net, itd. Namenjene so predvsem srednješolcem in študentom, ki želeno knjigo lahko preberejo kar preko spleta.

Vir: Špacapan, Karmen. Pomoč v šoli tudi prek interneta. 2.11.2006

Datum 14.11.2006
Print