Naslov Anonimnost na spletu

Problem sovražnega govora na internetu je vse bolj pogost pojav. Računalnik, s katerega je bil napisan in poslan žaljiv komentar, lahko policija zdaj hitro in brez težav izsledi, piše Večer.

Večina upravljavcev spletnih strani je zaradi problema sovražnega govora omejila anonimnost komentarjev, saj je zdaj za objavo komentarja potrebna prijava z elektronsko pošto. Doslej edini slovenski primer, v katerem je policija dokazala, kako anonimno je obiskovanje spletnih strani, se je pred dvema letoma zgodil v Murski Soboti. Po prijavi župana je policija hitro ujela več kot 10 anonimnih piscev, ki so na spletnem mestu Lendava.net objavljali nestrpne komentarje. Eden od njih je bil že obsojen na 5 mesecev in 15 dni zapora, pogojno za eno leto. Na višjem sodišču v Mariboru je sedaj primer drugega pisca, ki je bil na prvi stopnji spoznan za nedolžnega. Pregon nekaterih avtorjev, ki so na spletni strani nemejebat.com pozivali k nasilju proti tujcem, je od državnega tožilstva zahteval tudi urad varuha človekovih pravic.

Med bolj problematične kanale širjenja sovražnega govora sodijo internetni forumi. Ljudje bi se sicer morali zavedati, da anonimnosti na internetu ni, saj se zaradi delovanja interneta hranijo podatki o tem, kateri računalnik je v katerem trenutku imel internetni naslov. Precej ponudnikov beleži celo podatke o tem, katere spletne strani si je uporabnik ogledal, zato ni težko ugotoviti, kdo je avtor kakšnega žaljivega komentarja. Novela zakona o elektronskih komunikacijah je trenutno v parlamentarni proceduri, z njo pa želijo nadzor še razširiti ter urediti zbiranje informacij. Zbiranje podatkov o prometu na spletu ter hramba podatkov o prometu z elektronsko pošto bosta postala obvezna. Uporabniški podatki oziroma ime in priimek tistega, ki je z internetnim ponudnikom sklenil pogodbo, tudi ne bodo ostali nezabeleženi.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je iz stališča varstva osebnih podatkov temelj za spremembo zakonodaje oziroma evropsko direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov označila za katastrofalno.

Vir: Mekina, Borut. Na internetu ni anonimnosti. Večer, 10.11.2006

Vir Večer
Datum 20.11.2006
Print