Naslov Kmalu spletne politične kampanje?

Nedavne volitve v ameriški kongres in druge volitve opozarjajo politike s celega sveta, da bodo morali pri svojih javnih nastopih in govorih bistveno bolj paziti na svoje besede, piše Mladina.

Poleg poraza na volitvah so posledice lahko tudi hujše. Med najbolj razvpite primere spada afera Macaca. Republikanski senator George Allenje ne enem izmed svojih shodov predstavnika nasprotnega volilnega štaba pozdravil kot Macaca. Sicer so makaki opice, ki v Indiji veljajo za svete živali. Gospod Macaca je v resnici S.R. Sidatha, ki je imel nalogo posneti nasprotnikovo zborovanje. Posnetek žaljive izjave je bil že čez nekaj trenutkov na spletni strani YouTube, ki jo sicer kupil Google in si tako povečal svoj imperij.

YouTube omogoča vsakomur objavljanje svojih domačih ali pa kakšnih drugih posnetkov. Macaca je bil takoj po objavi med najbolj gledanimi posnetki, posnetek pa so svojim gledalcem predvajale tudi televizijske hiše. Po javnomnenjskih raziskavah je Allenova podpora začela padati, mediji pa so začeli raziskovati njegovo nekoliko rasistično obarvano preteklost. To sicer ni edini primer političnega obračunavanja preko spleta. V Sloveniji za blatenje internet sicer še ni tako primerno orodje kot v ZDA. Morda na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

YouTube pa ni uporaben samo za blatenje in metanje polen pod noge. Je izredno dober kanal za promoviranje, predvsem za razne neodvisne kandidate, kar so nekateri tudi dokazali. Svoje zastonj oglaševanje so izkoriščali sebi v prid. Nekateri analitiki tehnoloških tem so mnenja, da so se politične navade začele spreminjati, YouTube in njemu podobne strani pa naj bi bile temelj novih volilnih kampanj.

Vedno več volivcev je internetno pismenih, vsi pa si želijo interaktivnih vsebin. Volilne kampanje se počasi spreminjajo v resničnostne šove, ki si jih bo vsak trenutek mogoče ogledati preko spleta.

Vir: Cerar, Gregor. Digitalno zalezovanje politikov. Mladina, 10.11.2006

Datum 27.11.2006
Print