Naslov Ob 15. obletnici spleta pri nas

Novembra je minilo 15 let od prve internetne povezave v Sloveniji, ki jo z nizozemskim inštitutom za fiziko in matematiko takrat vzpostavil Institut Jožef Stefan, piše Dnevnik.

Jure Zupan, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo meni, da je s statističnega vidika Slovenija izjemno dobro pokrita z internetnimi povezavami, v praksi pa so povezave predvsem na oddaljenih območjih slabe. Država je zato pripravila projekt Nacionalno širokopasovno omrežje. S tem projektom bi država rada vsem prebivalcem omogočila zmogljiv širokopasovni dostop. Po razširjenosti širokopasovnega dostopa se Slovenija med 65. državami uvršča na 27. mesto, zaostaja za evropskim povprečjem in je druga med novimi članicami EU. Slovenija je bila pri uporabi interneta v koraku s časom, sploh povezava Instituta Jožef Stefan, saj je internet splošno popularen postal šele leta 1996. Internet je sicer ena od inovacij, ki je pripomogla k večji produktivnosti in rasti trgovine, kar kaže spletno podjetje eBay, ki ga uporablja 200 milijonov ljudi. Tudi število spletnih dnevnikov se vsak dan veča, saj se po 200 dneh njihovo število podvoji.

Problemi se kažejo v indeksiranju, strukturiranju in iskanju informacij, v Sloveniji pa bo potrebno poskrbeti za področje dostopnosti in uporabnosti širokopasovnih komunikacij.

Vira:

Datum 12.12.2006
Print