Naslov Cenzura bloga na SiOL-u

Del slovenske blogosfere so tudi estradni zvezdniki, dva od njih pa sta se zapletla v incident s sodniško afero, piše Dnevnik.

Glasbenik Miha Guštin je na svojem blogu objavil zapis o Ani Jud, na katerega so bralci napisali 95 komentarjev, Ana Jud pa se je z zahtevo po umaknitvi prispevka obrnila na SiOL. Tam so jo zavrnili, zato se je obrnila še na sodišče in prispevek z vsemi pripadajočimi komentarji je kasneje SiOL umaknil. Slovenski blogerji so komentirali in obsodili SiOL-ovo dejanje, obenem pa se sprašujejo o svobodi govora ter dejstvu, kako je lahko sodišče posredovalo na področju, za katerega Slovenija sploh nima izdelane ustrezne zakonodaje. Sodišče pa z izbrisom Guštijevega zapisa ni storilo ravno veliko, saj se zapis še vedno lahko najde na spletu.

Zanimivo bo videti, kako bo sodišče opravičilo cenzuro in na čigavo stran se bo postavilo. V Kaliforniji je sodišče pred kratkim obravnavalo podoben primer, ugotovili pa so, da pisci spletnih dnevnikov za objavljene laži niso odgovorni sami, če niso tudi sami avtorji informacije.

Vir: Savič, Domen. Dileme v sporu Jud-Guštin: Kje so meje spleta? Dnevnik, 7.12.2006

Datum 18.12.2006
Print