Naslov Zaslužek s pomočjo spletnih skupnosti

V naravi ljudi je, da se formirajo v skupine oziroma skupnosti, svetovni splet pa nam omogoča, da se v skupnosti formiramo na način, ki si ga včasih nismo mogli predstavljati, piše Večer.

Širokopasovna povezava nam omogoča nemoten prenos in ustvarjanje spletnih vsebin ter neposredno spletno komunikacijo. Spletne strani, kot so MySpace, Facebook in Bebo so namenjene ustvarjanju lastnih predstavitvenih strani, sklepanju prijateljstev in deljenju misli ter mnenj. Spletne skupnosti zajemajo vedno več ljudi, ljudje pa spletnim skupnostim posvečajo vedno več časa. Člani izhajajo iz različnih starostnih skupin in okolij, razlikujejo pa se po stopnji vključenosti v skupnost.

Spletne skupnosti so seveda priložnost za tržnike. Nek izdelek ali storitev lahko pozicioniramo v skupnost, katere interesi so povezani z novim izdelkom ali storitvijo, člani skupnosti pa nam o izdelku ali storitvi povedo mnogo novih informacij in želja, kar lahko olašja in izboljša trženje in oglaševanje nekega izdelka.

Oglaševanje je zaradi velikosti nekaterih skupnosti že postalo smiselno, saj je avgusta 2006 Google privolil v oglaševanje na straneh MySpace in News Corp med letoma 2007 in 2010, s tem pa bo v sodelovanju z News Corp ustvaril okrog 900 milijonov $.

Vir: Bavčar, Ana. Trženje v spletnih skupnostih. Večer, 3.1.2007

Vir Večer
Datum 18.01.2007
Print