Naslov Preverjanje znanja in preprečevanje goljufanja pri e-izobraževanju

Kako v e-izobraževanju preverja znanje ter kako se preprečuje goljufanje, se danes sprašuje marsikdo, v svoji publikaciji Znanik piše Nevron.

Pri e-izobraževanju moramo znanje nujno preverjati ves čas učnega procesa, začnemo z uvrstitvenim testom, s katerim ugotovimo kaj izobraževanci že znajo, testi pa se morajo izvajati tudi med in na koncu učnega procesa. Pri preverjanju so zelo pomembne povratne informacije, ki izobraževancu povejo, kaj se mora naučiti, mentorju pa povejo, katera snov je bila najbolj težavna. Uvodoma je treba pojasniti vse formalnosti, način ocenjevanja, roke prijav, obveznosti za udeležbo na izpitu ter drugo, da se izognemo morebitnim kasnejšim nejasnostim.

Na voljo imamo več načinov preverjanja znanja: izdelki učencev (seminarske naloge, poročila), izvajanje dejavnosti (programiranje), ustno preverjanje preko video ali avdio konference, pisno preverjanje znanja v klasičnih ali spletnih učilnicah. Učence lahko ocenjujemo tudi z opisnim ocenjevanjem, ki je lahko koristna smernica za nadaljnje delo.

Učenci imajo pri pisanju testov od doma na voljo veliko različnih možnosti goljufanja, test lahko reši nekdo drug, lahko se prepisuje iz literature, itd. Zato je treba organizirati testiranje v klasični učilnici, v testu zastaviti vprašanja, ki od učenca zahtevajo razmišljanje, analiziranje, povezovanje in vrednotenje, pri končni oceni pa velja upoštevati tudi prisotnost pri e-aktivnostih, ki so tekle skozi celoten učni proces.

Vir: Znanik, 19.12.2006

Vir Nevron
Datum 25.01.2007
Print