Naslov Uporabniško ustvarjene vsebine in njihova varnost

Delo na spletnih straneh je včasih zahtevalo računalniško znanje ter določeno količino časa, piše SiOL. V zadnjem času pa se je stanje spremenilo.

Do nedavnega je bilo tudi posredovanje večpredstavnostne vsebine na splet dokaj zapleteno opravilo. Vendar se je stanje spremenilo, saj vedno več podjetij vlaga v spletne storitve, ki omogočajo preprosto in učinkovito ustvarjanje spletnih vsebin. Idealu elektronske demokracije smo tako vedno bližje, veča se paleta različnih okusov, odpirajo se novi življenjski stili in področja, izbira je večja. Pozabljamo pa na varnost.

Danes lahko vsak preko svoje vsebine, bloga ali video posnetka, sproži računalniški virus ali kakšno podobno zlonamerno programsko kodo. Tudi povezave na različna spletna mesta niso vedno tako nedolžne, kot se zdijo na prvi pogled, saj lahko služijo trženju ali celo kraji podatkov. Zlonamerne vsebine niso nova stvar, nov je njihov vstop na področje spletnih socialnih omrežij in drugih uporabniško ustvarjenih strani oziroma vsebin. Te strani so bile ustvarjene za povezovanje in ne za širjenje zlonamernih vsebin. Ugotovimo lahko, da vedno, ko se pojavi nova spletna vsebina ali storitev, ji tesno za petami sledi tudi zloraba te vsebine ali storitve. Prva je bila na udaru elektronska pošta, zdaj so na udaru že blogi in celo spletne računalniške igre.

Potencial uporabniško ustvarjenih strani oziroma vsebin je ogromen, zato je škoda, da bi ga prepustili zlonamernim virusom, črvom in drugi podobni nesnagi.

Vir: SiOL, 8.1.2007

Vir SiOL
Datum 27.01.2007
Print